KARADENİZ ARKEOLOJİSİNİ ARAŞTIRMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Kültür Elçileri Projesi 11 Ocak 2017

Hitit Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra KESKİN “Kültür Elçileri”  projesi kapsamında 05 Mayıs 2012 tarihinde Mecitözü İlçesinde ilköğretim 6. Sınıf öğrencilerine bir seminer verdi. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ve Eti gıda tarafından ortaklaşa düzenlenen “Kültür Elçileri” projesinin Çorum ayağı Mecitözü İlçesi Atatürk İlköğretim Okulu öğrencileri ile gerçekleşti. Proje 2008 yılından bu yana düzenlenmekte olup 2012 yılına kadar 77 kentte toplam 4 bin kültür elçisi yetiştirmeyi hedeflemektedir. Yeni kuşakların yaşadıkları yörenin doğal, arkeolojik, sanat tarihi ve kültürel birikimini öğrenmelerini,  kentlerinin kimliğini yaşayarak tanımalarını ve geleceğe taşıyabilmeleri için hazırlanan proje kapsamında Mecitözü İlçesinde 04- 06 Mayıs 2012 tarihleri arasında üç gün süren ve çeşitli aktivitelerden oluşan bir program düzenlendi. Mecitözü Kaymakamlığı ve Belediyesinin de destek verdiği bu projede gönüllü olarak yer alan Yrd. Doç. Dr. Keskin çocuklarla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve sözlerine şöyle devam etti “Çocuklar, Türkiye’nin teminatıdır. Onlara kültürümüzü anlatmak ve tanıtmak gerekiyor. Kentini tanıyan çocuklar yaşadıkları yerleri daha çok sevecek, onu korumak isteyecek ve sahiplenecektir. Böylelikle toplumsal koruma bilincini daha küçük yaştan çocuklarımıza kazandırmış olacağız Diğer yandan bu yolla küçük yerlerden büyük yerlere göç etme isteğini de azaltmış olacağız. Hitit Üniversitesi öğretim elemanları olarak bizler kültürel toplumsal bilincin oluşmasında üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde olarak hareket ediyoruz ve gönüllü olarak böyle projelere destek veriyoruz”. Keskin, mimarlığın ortaya çıkışı ve mimaride kullanılan yöntem ve teknikler hakkında Mecitözü İlçesi Atatürk İlköğretim Okulu öğrencilerine bilgi verdikten sonra Mecitözü İlçesinin tarihi değerlerinden olan Geç Osmanlı Döneminde yapılmış olan Hükümet Konağı, Askerlik Şubesi ve İl Özel İdare Binasını sine vizyon eşliğinde anlattı. Sunumdan sonra Keskin, öğrenciler birlikte tarihi eserlerin bulunduğu yerlere giderek, uygulamalı alan çalışması yapıldı. Restorasyonu tamamlanan yapıları gezen öğrenciler, gördükleri bu yerlerin resimlerini yaptı.

İlçeye ait tüm bilgileri uzmanlarından yerinde, eğlenerek öğrenen geleceğin kültür elçileri için 06 mayıs 2012 Pazar günü tarihi Kaymakamlık binasında yapılan sertifika töreninde konuşma yapan Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü Yücel ASLAN, yapılan eğitim ve etkinlikler sonucu gelecek yıllar adına bir yatırım yaptıklarını öğrencilerin yaşadıkları kentin mimarisinden tarihine, coğrafyasından yaşam kültürüne kadar birçok alanda daha bilgili ve daha farkında bireyler olacaklarına inandıklarını belirtti. Projeye destek veren Kaymakam Cüneyt EPCİM’e, Belediye Başkanı Selçuk AKSOY’a, ÇEKÜL Vakfı Eğitim uzmanları Cangül Özer ve Funda Baytöre’ye,  Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin’e, Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü Yücel Aslan’a,  gönüllü öğretmenler Gülüstan KOCABAŞ ve Okan AKIN’a teşekkür etti.

Sertifikaların dağıtımının ardından Mecitözü Kaymakamı Cüneyt EPCİM Yrd. Doç Dr. Esra KESKİN’e, Cangül ÖZER’e ve Funda BAYTÖRE’ye plaketlerini verdi. Tüm öğrencilere de ödüllerini veren Kaymakam Cüneyt EPCİM bu projenin bir başlangıç olduğunu ileride daha da yaygınlaştıracaklarını söyledi.